Kozmopolita lakás a belvárosban / Cosmopolitan appartment in downtown

mh1-2
mh14
mh10
mh7
mh2
mh5
mh6
mh4
mh12
mh3
mh9
mh13
mh8
mh15
mh11
mh17
mh1-2
mh14
mh10
mh7
mh2
mh5
mh6
mh4
mh12
mh3
mh9
mh13
mh8
mh15
mh11
mh17
 • 1b
 • 5
 • 6
 • 8
 • 13
 • 17
 • FFG_2982
 • FFG_2987
 • FFG_2989
 • FFG_3005
 • FFG_3076

Ami először feltűnik az impozáns előtérből a nappaliba pillantva, hogy a lakást szó szerint körbe öleli a természetes fény. Ez a szoba délután
napfényáradatban úszik, köszönhetően a sarokfekvésnek és a hatalmas ablakoknak. A kilátás is igéző, mintha csak Párizs egyik sugárútjára tekintenénk. Az elhelyezkedést a kinti, nyüzsgő környezettel egyetemben különösen szeretik, az erkélyen tavasszal növényoázist terveznek kialakítani. A felújítás kezdetekor egyes helyiségeket újra kellett pozícionálni, több ajtót és falat visszabontatni, hogy növelje a szellős térérzetet – alapvető cél az volt, hogy egy tágas nappali-étkező-konyha téregyüttest alakuljon meg. A tulajdonosok gyarkan fogadna vendégeket, a házigazda pedig nem szerette volna kirekeszteni magát a társasági életből, mialatt a konyhában tevékenykedik. Az intimebb zónák, mint a háló-gardrób és a hozzá tartozó fürdő, valamint az előtérből nyíló gyerekszoba és vendégfürdő ellenben az okos tértervezésnek köszönhetően privát érzetet biztosítanak – és bármikor rendelkezésre állnak, ha egy kis elvonulásra vágynak a családtagok.
A munkáim során ahol csak lehet, szeretek becsempészni a lakás eredeti jegyeiből egy-egy különlegességet. Ez esetben megtartottam a holkereket és stukkókat, melyek absztrakt mintázatokat rajzolnak ki a mennyezeten.

A kiemelt figyelmet mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világítást is ezekhez igazítottuk: az átlógatott függő megoldásokat és a magas fényű LED-eket is úgy terveztük meg, hogy ne kelljen megbontani a meglévő dekorelemeket. A keretes faldekorációt és a lábazatokat viszont már mi adtuk hozzá az összképhez. A mostani nappali és konyha terét korábban elválasztó fal és az azon lévő ajtó sorsa azonban dilemmát okozott, végül a praktikum győzedelmeskedett – de az ajtó nem tűnt el: a hálószobai ágy fejvége mögötti falszakaszon kapott új életet.

Az egész lakáson az eredeti halszálkaparketta fut végig, ami csak színében kapott frissítést, az ajtókat ezzel szemben aprólékos műgonddal újították fel. Ezt követően a fókusz a számos egyedi gyártású és kivitelezésű berendezési elem megtervezésére, valamint a designbútorok kiválasztására irányult. Az asztalosmunka kiemelten fontos szerepet tölt be az enteriőrökben, a konyha igény szerint nyitható és zárható munkaterületével és hosszan elnyúló pultjával tökéletesen megfelel a funkcionális tervezésnek, miközben esztétikailag is kiemelkedő alkotás. A konyhasziget számos beépített tárolót, elszívót és egy melegítő fiókot is rejt.

A fehér és a sötét színek játéka decens és modern köntöst ad a helyiségnek. A lakásban alapvetően a szürke, a kék és a finom, világos pasztell árnyalatok jelenléte jellemző, amit az élénk designdarabok és az utazásokról származó, vibráló színű és mintájú kiegészítők és festmények élénkítenek fel